OMC - Organic marine Collagen

OMC - Organic marine Collagen

Friday, 15 February 2013

Kenapa rumpai laut protein

Kenapa rumpai laut protein?

Protein adalah konstituen yang paling mahal makanan ikan di mana perbelanjaan global melebihi € 1 bilion setahun. Fishmeal adalah suapan tinggi protein haiwan digunakan secara meluas dalam akuakultur tetapi menggunakan stok ikan liar untuk makanan ikan yang diternak dan merupakan sumber makanan yang tidak mapan.

Keupayaan bekalan fishmeal untuk memenuhi permintaan masa depan adalah satu kebimbangan global besar-besaran - terutamanya diberikan yang pengeluaran akuakultur berkembang pada kadar hampir 9% setahun.

Sebagai penurunan stok ikan liar, akuakultur industri menghadapi cabaran besar untuk mengenal pasti kos efektif dan mesra alam alternatif kepada fishmeal yang ia begitu sangat bergantung.

Rumpai Laut protein mempunyai potensi untuk menyediakan penyelesaian kepada masalah ini kerana ia agak underexploited, mengandungi jumlah yang tinggi protein dan boleh dikultur dalam cara yang mampan, mesra alam.


Nutrien penting

Protein adalah sumber penting tenaga, hadir dalam semua sel-sel dan merupakan komponen penting dalam kebanyakan proses biokimia. Protein terdiri daripada satu atau lebih rantai pelbagai asid amino, yang dianjurkan dengan cara tertentu yang memberi protein struktur tertentu. Apabila dimakan, protein dipecahkan kepada asid amino atau rantai pendek asid amino yang dipanggil peptida. Ini asid amino memainkan peranan penting dalam laluan metabolik penting yang berkaitan dengan penyenggaraan, pertumbuhan, pembiakan, dan imuniti.
Asid amino boleh diklasifikasikan sebagai sama ada penting atau tidak penting. Asid amino tidak boleh dihasilkan oleh haiwan dan mesti diperolehi semata-mata dari diet. Spesies rumpai laut yang mengandungi semua asid amino dan juga kaya dalam beberapa asid bukan amino seperti asid aspartik dan glutamik.

Secara umum, kandungan protein antara rumpai laut 3-47% dan perbezaan yang besar wujud dalam kandungan protein coklat, hijau dan rumpai laut merah. Berbeza dengan rumpai laut coklat, rumpai laut merah mengandungi tahap yang lebih tinggi protein yang boleh sehingga 47% (Porphyra sp.).
Rumpai laut Brown boleh mempunyai tahap protein sehingga sekitar 20% (Alaria esculenta) manakala tahap yang ditemui dalam rumpai laut hijau setinggi 29% (Ulva Lactuca). Perbezaan dalam musim, spesies dan persekitaran boleh mempunyai kesan yang signifikan terhadap komposisi asid amino dan protein dalam rumpai laut.

No comments:

Post a Comment