OMC - Organic marine Collagen

OMC - Organic marine Collagen

Saturday, 24 November 2012

Kebaikan dan keburukan rumpai laut.


Khasiat dan Fakta menarik tentang rumpai Laut

1.Iodine yang terdapat di dalamnya dikatakan mampu memperbaiki fungsi kelenjar thyroid sekaligus mencegah penyakit seperti Goitre (kelenjar thyroid membengkak).

2.Mampu merendahkan kadar acidic dalam makanan yang diambil, justeru sesuai dimakan bersama nasi dan lauk-pauk berprotein yang mana kedua-duanya bersifat acidic. Contoh makanan yang menggunakan konsep ini adalah Onigiri dan Sushi.

3.Alkaline dalam rumpai Laut tinggi adalah disebabkan kehadiran mineral yang tinggi juga mengandungi kalsium, kalium, zat besi, magnesium, iodine, dan zinc ianya cukup untuk keperluan kita.

4.Kaya dengan serat, meskipun struktur komposisinya tidak sama dengan tumbuhan dan sayur darat. Ini secara langsung mampu mengawal paras gula dalam darah.

5.Bersifat anti-mutagen dan anti-oksidan, justeru mampu merendahkan kadar kolestrol dan mencegah kedatangan penyakit seperti kanser dan penyakit jantung.

6.Beberapa jenis rumpai Laut bertindak sebagai agen detox.Yang mampu bergabung dengan metal toksik dalam sistem pencernaan kita, lalu dinyahkan secara semulajadi melalui najis.

7.Ekstrak rumpai Laut (Fucoidan) juga digunakan dalam penghasilan pil diet. Pil diet tersebut mampu membuatkan kita rasa cepat kenyang apabila makan dengan sedikit.

8.Mula diperkatakan dalam dunia kesihatan sejak beberapa puluh tahun yang lalu, sedangkan ia sudah menjadi sebahagian diet orang Timur, terutama yang menetap dipinggir pantai, sejak berzaman lagi.

9.Meskipun berkhasiat, namun tidak boleh diambil dalam kuantiti yang banyak dan berterusan kerana dikhuatiri akan mengakibatkan keracunan iodine.

10.Rumpai Laut yang sudah busuk berupaya menghasilkan gas Hidrogen Sulfida. Ianya beracun dan boleh mengakibatkan muntah dan cirit birit.

2 comments:

 1. -Cepat!!! Cepat!!! Cepat!!!
  -Dapatkan Harga Rumpai Laut/Pure Marine
  Collagen Gred AAA dan AA

  -TERMURAH,,Dijamin Yg Terbaik,,Harga Termasuk Pos,,

  -Jika Berminat,Hubungi Sy Segera:

  - WhatsApp/Sms/Call: 011-14187175 / 0195847541

  ReplyDelete
 2. no 9..ia xboleh makan hari2 kerrr

  ReplyDelete